XIX Disainiöö Festival
16.-22.09.24

Jaga üritust

Näitused KAI kunstikeskuses

L-P kl 12.00—18.00

Pilet 6 / 10 €

Rohkem infot KAI näituste ja tegemiste kohta nende kodulehel.
__________________________________
@ KAI kunstikeskus    Vaata kaardil
Kai kunstikeskuses on avatud Hrafnhildur Arnardóttiri / Shoplifteri isikunäitus “Hüpervõrk”. Kunstniku esimene isikunäitus Eestis on spetsiaalselt Kai jaoks loodud monumentaalne ruumiinstallatsioon, kus värviküllane kiudmass ripub labürindina vaataja ümber.

Shoplifter on eelkõige tuntud oma kogu ruumi hõlmavate mitmevärviliste keskkondade poolest, mida on nimetatud nii karvaseks muinasjutumetsaks kui juuksekatedraaliks. Tema humoorikad ja maagilised installatsioonid pakuvad rõõmu nii suurtele kui väikestele külastajatele ning on teinud Shoplifterist rahvusvahelise publikulemmiku. Näitusele on heli loonud Islandi muusik ja andekas teremiinimängija Hekla.

Kai teose valmimine oli tiimitöö, sest karvamassi ettevalmistus värvide kaupa võttis aega kolm kuud – sellega töötas kunstniku stuudios Reykjavikis terve grupp abilisi ja vabatahtlikke. Kunstnik käib sünteetilise karvaga vastutustundlikult ümber ning igal uuel näitusel on taaskasutatud kujul uuesti vormitud vanem materjal.

Hrafnhildur Arnardóttir kunstnikunimega Shoplifter (s. 1969) on Islandilt pärit kaasaegne kunstnik, kes töötab sünteetilise ja loomuliku karvaga. Arnardóttir kolis 1994. aastal New Yorki, kus ta nime hääldati sarnaselt väljendiga shoplifter (inglise keeles poevaras), millest sai tema kunstnikunimi. Oma 2019. aastal Veneetsia biennaalil eksponeeritud Islandi paviljoni teose alaliseks näitamiseks asutas ta 2022. aastal Reykjavikis endises pommivarjendis eramuuseumi Höfuðstöðin. 

__________________________________


Katja Novitskova
Juhuslik Mets
17.9–12.11.2023


„Juhuslik mets“ on Katja Novitskova esimene galerii-formaadis isikunäitust Eestis. Näitusel on eksponeeritud uued teosed ühest tema loomingu mitmest harust, mis käsitlevad teemasid nagu loodus kui andmekogum, arvutuslikud ja bioloogilised mutatsioonid, masinnägemine ja maailma ülesehitamine, aga ka matemaatiliste mudelite piiridest väljuv emotsionaalne side olendite vahel. Näituse pealkiri, „Juhuslik mets”, viitabmasinõppes sageli kasutatavale olulisele algoritmile, aga see on ka poeetilise tõlgenduse vallandaja, midaNovitskova rakendab oma näituse raamistikuna.

Näitusel esitleb Novitskova kahte skulptuuri mutanthirve-laadsetest olenditest, kes suudlevad. Need teosedon lõpp-punktid mitmetele tõlke etappidele – alates kahte suudlevat hirve kujutavast automaatsemetsloomakaamera fotojäädvustusest, mida Novitskova kasutas lähtematerjalina, kuni kujutist variatiivseltgenereerivate algoritmideni, digitaalsete 3D-mudeliteni ning intuitiivsete käeliste meisterdamise protsessidenikunstniku stuudios. Skulptuurid on valmistatud peamiselt klaasitaolisest polüuretaanvaigust ning punastestpigmentidest, looduslikest kividest ja alumiiniumtraadist.

Katja Novitskova on rahvusvaheliselt üks nähtavamatest Eestist pärit kunstnikest. Ta on õppinud semiootikat Tartu Ülikoolis, uut meediat Lübecki Ülikoolis ja graafilist disaini Sandbergi Instituudis Amsterdamis. 2013–2015 osales Novitskova residentuuris Rijksakademies Amsterdamis. Novitskoval on personaalnäitusi toimunud mitmel pool maailmas: Shanghai Projectis (2017), New York City Hall Parkis (2017), Kunstverein Hamburgis (2016), Kraupa-Tuskany Zeidleri galeriis Berliinis (2014). Samuti on ta olnud kaastegev rahvusvahelistel suurnäitustel, näiteks New Yorgi Moodsa Kunsti Muuseumis (MoMA-s) (2015) ning Berliini (2016) ja Lyoni biennaalidel (2015). Novitskova on esindanut Eestit Veneetsia Viennalil (2017) ja pälvinud noore kultuuritegelase preemia (2017). Ta oli nomineeritud Preis der Nationalgaleri auhinnale (2019). Hetkel saab tema loominguga tutvuda suurejoonelisel soolo näitusel Seigen kunstimuuseumis (MGKSeigen).